Ska du renovera om i badrummet? Ibland kan man endast göra om några små detaljer för att det ska kännas nytt och fräscht i badrummet. Man kan till exempel bara måla om, byta handtag på blandare, hänga upp ett nytt, fint duschdraperi för att det ska kännas nytt och fräscht där.

Varför inte återanvända delar i badrum som är bra?

Är det däremot länge sedan som du renoverade i badrummet, är det kanske dags att göra en renovering. När det kommer till renovering, kan man faktiskt återanvända visst material om man så önskar. Det är bland det mest miljövänliga som du kan tänkas göra. Att återanvända till exempel badrumsporslin är miljövänligt av den orsaken att det krävs så mycket mindre mängder energi att återanvända det, än att köpa nytt porslin som är nytillverkat i fabrik. Därför kan man faktiskt be de hantverkare som kommer hem till dig att riva ut porslinet så att du kan återanvända det efter att du har bytt ut kaklet och klinkern i badrummet.

Vill du bara måla om i badrummet?

Att däremot byta ut kaklet och klinkern är en bra idé då det slits ut mest. Dessutom kan det vara bra med tanke på all den fukt som badrummet utsätts för, att ersätta den gamla fogen med nytt material och lägga nya kakel- och klinkerplattor  i badrummet. Eller varför inte måla om badrummet med särskild våtrumsfärg eller våtrumstapet? Det är billigare än kakel och håller i många år. Om du har tröttnat på dina kakelplattor är en ommålning ingen tokig idé. Och kanske du blir sugen på att måla om fler rum när du ändå målar om i badrummet? Med ny färg, får de flesta rum ett nytt piggt utseende och blir fräscht igen.

Välj en färg i badrummet som gör dig avslappnad

I badrum kan man tänka sig att man helst vill få avkoppling. Många använder sina badrum till mer än endast stället för att bli ren och duscha och bada. Tider på dygnet då vi använder badrummet som mest brukar vara antingen på kvällarna innan läggdags, eller på borgarna när vi ska vann och göra oss i ordning. Då kan en stillsam färg i badrummet vara det bästa. Varför inte en solgul färg, som gör att man blir pigg och vaknar upp? Men på kvällarna vill man ju inte bli pigg direkt, då vill man hellre gå ner i varv och stilla sig. Då är grönt en färg som får oss avslappnade och lugna.

Skillnaden mellan att måla själv och anlita proffs

Många tänker att det inte är så svårt att måla om ett rum, och det är inte det om man kan göra underarbetet ordentligt. Det krävs mycket arbete innan det är klart att måla om en vägg. Dels måste man se över väggens struktur, om det behövs mer spackel, som krävs om man har en ojämn vägg. Spacklet är till för att sälja ojämnheter. När man väl har fått på spacklet, behöver man slipa ner det för att märken efter spacklet inte ska synas. Först när allt det är borta kan man tapetsera med en vävtapet, om man vill måla om väggen. Annars tapetserar man väggen med ny tapet. Behöver du komma i kontakt med en duktig målare? Bor du i Norrköping? Läs då mer här.