Investera i ett massagebadkar

En jacuzzi eller ett massagebadkar är en lyx som verkligen höjer värdet på din bostad och ger dig möjlighet till avkoppling och välbefinnande när du behöver det. Fördelarna med ett massagebad är många; bubblorna och jetstrålarna hjälper till att öka syreomsättningen i blodet, får muskler och leder att slappna av och stärker andningsfunktionen. Att omslutas av vatten gör att kroppen frigör hormoner som verkar välbefinnande och när du stiger ur badet känner du dig stärkt och utvilad.

Massagebadkar finns i många storlekar, former och varianter, från budgetbadkar på byggvaruhusen till eleganta kvalitativa lyxkar från Svenska Badkar eller Gustavsberg. De två huvudtyperna av massage är luftmassage och vattenmassage. Många massagebadkar i de högre prisklasserna kombinerar dessa två. Priset stiger med design och storlek och dessutom med hur tystgående pumpar och kompressorer är. Därför är det viktigt när du letar massagebadkar att du verkligen ser och hör hur badkaret låter och upplevs när det är igång. Att lägga lite extra pengar på ett badkar som ger komfort och inte låter för högt är en god investering.

Luftmassage med kompressor

Den enklaste typen av massagebadkar är utrustade med en kompressor som via små hål i badkarets botten sprutar in luft i vattnet. Badkaret fylls av bubblor som håller något lägre temperatur än vattnet i badkaret vilket ger en uppfriskande känsla. Bubblorna känns sköna mot huden men som massage är det inte jätteeffektivt. Dock har olika badkar olika effekt och med en riktigt stark pump blir effekten förstås bättre

Vattenmassage med jetstrålar

Mer ordentlig massage får du i ett massagebadkar med riktade jetmunstycken, som pumpar ut vatten med hjälp av en kompressor. Här ges verkligen möjlighet att få massage precis där den behövs. Vattentryck och riktning ställs enkelt in från en panel på badkarskanten och du hittar snart dina favoritinställningar.

De riktigt seriösa massagebadkaren kombinerar både luft och vattenstrålar oberoende av varandra, och har dessutom tillräcklig ljuddämpning för att ljudnivån inte ska bli öronbedövande.

Kontrollera dina förutsättningar

Innan du slår till på ett badkar, glöm inte att kolla alla mått i ditt badrum, och även om det verkligen går att få in badkaret genom alla dörrar. När badkaret står på plats ska det finnas plats framför det så att det går att dra ut för att komma åt de funktioner som nås från baksidan. Det är även viktigt att du låter en byggnadstekniskt kunnig person bedöma om golvet kan behöva förstärkas – ett stort badkar fullt med vatten kan väga oerhört mycket och det är inte alltid säkert att din golvkonstruktion klarar vikten.

Du ska alltid anlita en elektriker för att koppla in elen till badkaret. Enligt lag får du själv aldrig utföra komplicerade elinstallationer och det gäller om möjligt extra mycket i våtrum. Är du väldigt händig kan du sköta resten av installationen, men vi rekommenderar ändå att du låter en badrumsfirma ta hand hela installationen, för din egen säkerhet.

En investering för framtiden

Om du ska till att renovera badrummet ska du definitivt överväga att installera ett massagebadkar. Det är en garanterad värdehöjare på bostaden som dessutom i ett slag höjer livskvaliteten för dig och din familj. Ser du bara till att vara ordentligt påläst kring funktioner och prestanda, samt kontrollerar dina förutsättningar i bostaden, kommer du snabbt att hitta det perfekta massagebadkaret för ditt badrum.