Lämna Stockholm och besök mathantverkare för en trevlig utflykt. Åk till exempel till Gränna och se när polkagrisar formas på en bänkskiva i marmor. Mums!

Mathantverk har verkligen kommit i ropet. Den som sysslar med sådant och har en gårdsbutik eller liknande kan räkna med lokala restauranger och gourmander som stamkunder. Under semestertider blir det också populära stopp för de som är ute och åker bil.

Det finns mathantverkare som gör ost, korv, bröd och mycket annat. Något som alltid går hem är sötsaker och godis. Vissa orter förknippas starkare med mathantverk än andra. I Gränna har man till exempel tillverkat polkagrisar sedan 1859. För produktionen krävs inte mycket utrustning. Med en kokgryta och en bänkskiva i sten eller marmor att arbeta på kommer man långt.

Med en bänkskiva i marmor kyls sockermassan ned

För den som bor i Stockholm och planerar en tur för att besöka olika mathantverkare, så kan ett stopp i Gränna verkligen rekommenderas. Det finns ett flertal olika småskaliga producenter av polkagrisar där. Grisarna finns också i alla möjliga olika smaker, så även den som inte gillar pepparmint kan bli nöjd.

Det är fascinerande att stå vid glasväggen och titta på de kunniga sockerbagarna. De hanterar den heta smeten med van hand. Under bearbetningen kyls massan ned på underlaget. Därför används alltid en bänkskiva av sten eller marmor, eftersom den har så bra kylande effekt. Till slut blir det stänger eller eleganta små karameller av det. Här kan en gottegris verkligen få sitt lystmäte. Kolla in stenskivor till bra priser på denna sajt: bänkskivastockholm.se