Tyger kan ge en del människor som är kreativa och älskar att sy en njutning för ögat som andra har svårt att förstå. En del fattar direkt vad det handlar om.

Tyger finns i mängder av färger och mönster. Det är förmodligen det som gör dem så fängslande för kreativa människor. En del dras till jordfärger medan andra blir mer intresserade av eldiga starka färger. Det är mer en fråga om vad det väcker för känslor än vad man har för smakriktning. Färg är en ren direkt källa till det inre känsloliv alla bär inom sig.

Förutom färgerna så finns det tyger i de mest skiftande materialen. Hårda tyger eller mjuka som sammet. Stretchiga eller stela. Det avgörande för hur tyget känns har att göra med två viktiga saker. Dels hur tråden är vävd, dels vad tråden består av för material. Det kan vara allt från finaste silke till det grövsta. Obehandlade trådar av linne är lite strävare än de av bomull.

Tyger från alla världens hörn

När du står i en tygaffär och ska köpa dig ett tyg kommer du med all säkerhet få stifta bekantskap med tyger som tillverkats över hela jordklotet. Det kan vara tyg från Indien som har en grövre struktur eller en lite finare. De allra vackraste sidentygerna är med all säkerhet tillverkade i Kina och tyger med starka färger vävda med en rejält grov tråd kommer från Peru.

Det finns tyger som tillverkats från en skogsråvara. Exempel på det är de som kallas för modal och viskos. Även det som kallas Lyocell räknas in här. Då använder man den lite klenare delen av trädets stam för att tillverka en massa. Stammen mals ner och pressas samman. Till hjälp har man ett lösningsmedel. Det slutar med att man pressar massan man fått genom en sil så det bildas fibrer. För mer information se korps.se.