Det går ju helt enkelt trender i allt, även så i badrumsrenovering. Ena gången ska det vara fyrkantigt, den andra ska det vara ovalt, någon gång ska det vara bruna kakel- och klinker-plattor, som under den mesta av 1970-talet. Andra gånger ska det vara kliniskt vitt.

Den trend vi ser just nu är varken lik det 1970-talsaktigt bruna och orange eller den senaste strikta stil som har kallats den ”Skandinaviska stilen”. I stället går den mer mot 1980-talets pastellfärger med inredningsmaterial i marmor och andra stenmaterial. Det är mycket som påminner om 1980-talets inredning. Det mesta går ju i retro och just nu ser vi en återblick till 1980-talets inredning.

Vi har gått tillbaka till 1980-talets inredning

Det som är nytt är den runda formen som är mycket populär just nu. Det gäller det mesta av badrumsinredningen; speglarna är runda, liksom formen på handfat och badkar. Är de inte helt runda, har de i alla fall rundade kanter. Vi gillar de runda formerna helt enkelt.

Vi ser också mycket mer lyx i badrum; speglarna har vackra guldmålade ramar. Bli inte överraskad om du ser en lyxig kristallkrona i badrummet. Och varför inte? Med tanke på de dyra material och påkostade renoveringar som vi ofta gör när det kommer till badrum, bör de vackraste belysningarna finnas just i badrummet.

Vilka färger är populära just nu?

Liksom i övrig inredning ser vi mycket färggrannt i badrumsinredningen. Här kommer det många färggranna kakel- och klinker-plattor. Vi ser mycket i pastellfärger; rosa, ljusgult, azurblått eller turkos. Även den Salvia-gröna färg som har varit populär på tapeter, och i textilier. Vi har även inrett i metaller i år; särskilt våtrumsytor har inretts med metaller, såsom mässing, stålborstat stål, aluminiumväggar och andra metaller. En annan populär inredningstrend är även svarta detaljer; svarta blandare och kranar. Svart kakel- och klinker-plattor.

Populärt med mönster

Vi ser också mycket mer mönster i badrumsinredningar. Kaklet har fått stora mönster i medaljonger, i olika färger och mönster. Vi ser blommiga, stora och ibland svulstiga mönster och färger som exploderar i en vacker helhet. Det är inredning man blir glad av, och förhoppningsvis får ny energi av. Badrum har blivit så mycket mer än bara ett rum för rengöring, det har alltmer blivit ett rum för avkoppling och vila, för återhämtning. Därför är det inte helt ovanligt att man ser bastun inne badrummen. Vi ser jacuzzin som ger skön massage. Vi ser till och med fåtöljer i badrum, som indikerar på att det inte är enbart de privata sakerna som sker i badrum. Det  har blivit ett rum för umgänge, för samtal, och kanske hemmagjorda spa?