Funderar du på om du har fukt i ditt hus? Om du undrar om det finns fukt i ditt hus, är det viktigt att du tar reda på om det är så eller ej. Ett fuktproblem är inte bra att ha under längre tid. Det kan ge allvarliga hälsoproblem om man inte åtgärdar en fuktskada. Därför listar vi här några tecken på fukt som du kan titta efter, om du misstänker att du har fuktproblem i ditt hus.

1. Svarta prickar

Man kan titta efter svarta prickar på väggarna om man misstänker att man har fått mögel i sitt hem. Ofta återkommer de, om man försöker rengöra väggen, listen eller platsen där de finns. Återkommer prickarna efter att du har rengjort fläckarna, kan du med rätta misstänka att det är en mögelskada på lut. Ibland är det inte prickar, ibland kan de visa sig som svarta ränder. Försök ta bort det, det kan ju bara vara vanlig smuts också. Men återkommer de är det stor risk att det är fuktskada.

2. Lukt – men inte alltid!

Känner du att det luktar fukt hemma, eller som fuktig jord, då kan du absolut misstänka att det är en fuktskada i din bostad. Risken är bara den att det inte alltid är så att fukten luktar, och då kan man bli vilseledd av att det inte är en fuktskada bara för att man inte känner lukten. Allt mögel luktar inte.

3. Plötsliga astmaattacker

Får ni i familjen försämrad hälsa och astmaattacker, som ni inte har haft förut, kan man med skäl misstänka att det kan finnas något i huset som ni mår dåligt av. Mögel och svampsporer kan ge allvarlig huvudvärk och retade ögon och svårigheter i näsa och hals. Fuktskador kan ge särskilt astmaliknande hosta hos drabbade människor.

4. Puts som faller av väggar

Har man puts som ramlar av väggarna, utan någon synbar orsak, kan man misstänka att väggen har drabbats av fukt.

5. Kondens eller fukt i stängda utrymmen

Om du har kondens på fönster eller på väggen i stängda utrymmen, som på vinden eller i källaren, har du säkerligen fått en fuktskada. Då behöver du för det första få igång en ordentlig ventilation. Men om det inte hjälper att få igång ett luftdrag, och det ändå bildas kondens där det inte ska finnas, kan man misstänka att du har fått en fuktskada. Du behöver torka ut hela utrymmet och anlita en saneringsfirma som kommer och får bort allt mögel. Läs mer genom att klicka här.