Många vardagliga sysslor sliter i onödan på ryggen – inte direkt genom en plötslig smärta, utan mer av en krypande smärta som visar sig över tid. Då är det ofta – tyvärr – redan för sent att göra något åt. Har du under din livsstil gått omkring med krökt rygg varje gång du dammsugit, har du stått i en konstig vinkel då du diskar eller har du exempelvis haft en felaktig position då du knyter skorna så är det dessa små detaljer som alltså visar sig över tid. Man sliter alltså på sin kropp utan att vara medveten om det och genom exempel som ovan så bygger man upp en rejäl värk då man sedan blir äldre. Det här kan låta väldigt fånigt, men är inte desto mindre sant för det.

Visst – det är svårt att övertyga en 20-åring om farorna med att lyfta en kartong på ett felaktigt sätt eller att han ska använda ett skohorn för att ta på sig skorna. Detta då denne 20-åring är i sin mest virila ålder och snarare sneglar mot att genomföra en pianoflytt på egen hand än att lyfta den där lilla kartongen. Man måste alltså gå till sig själv och börja där då det handlar om dessa små saker. Det handlar om att tänka efter litegrann och kanske börja lyfta saker korrekt – med böjda knän och rak rygg – och strunta i att det kanske inte är helt nödvändigt egentligen.

Du klarar alltså att lyfta den där kartongen även om du inte gör det korrekt – något som straffar sig i det långa loppet. Du får inga ryggsmärtor just nu av att dammsuga med krökt rygg och du känner ingen konstigheter av att ligga i en för mjuk säng. Det vi menar här handlar alltså om att man som ung ger sig själv de bästa förutsättningarna inför pensionen – att man aktivt tänker sig för och inte använder sin kropp på fel sätt.

Många exempel på skador av felaktiga lyft

För människor som har olika typer av lyft inom yrke blir detta ännu viktigare och här kan man peka på personal inom hemtjänsten eller personer som jobbar på exempelvis en flyttfirma. Här blir exemplen nämligen både många och otrevliga då det handlar om ryggskador kontra felaktiga lyft och även där syns inte faran förrän det är för sent.

En kvinna som jobbat hela sitt liv inom hemtjänsten och utfört lyft utan hjälpmedel kommer garanterat att ha problem med sin rygg då pensionen närmar sig. Man tänker inte på det då man befinner sig mitt uppe i det – det är först efteråt som man ångrar sig och då är det svårare att korrigera och svårare att göra någonting åt.

Ta hand om din kropp i ung ålder och din äldre kropp kommer att tacka dig. Genomför inga lyft på ett felaktigt sätt då dessa – gemensamt – kommer att påverka din framtida hälsa.