Har du också funderat över utrymmen i badrum som skulle vara alldeles utmärkt att ha en platsbyggd möbel? Ibland kan man tycka att inredningar till badrum kan vara hutlöst dyra, och gå på några tusen för varje liten hylla som man önskar till det egna badrummet. Då undrar man över om man inte kunde snickra en egen hylla och få ner kostnaderna. Här berättar vi hur du gör.

Om man vill, kan man ju alltid ta ett skåp som redan finns. Problemet är dels att det då gäller att man hittar ett skåp som passar in i det utrymme som man önskar. Det är inte alltid som ett redan befintligt skåp passar just på det ställe som man har tänkt sig och att ett platsbyggt skåp är själva poängen med att bygga ett på egen hand.

a) att bygga om ett gammalt skåp

Hittar du ett gammalt skåp som passar just in i badrumsutrymmet, har du ju tur. Det bästa är ju att skåpet har tassar som skåpet kan stå på då det inte är bra för ett skåp att sakna ben att stå på intill ett fuktigt golv. Det enklaste är om du kan borra hål i de befintliga benen och skruva på ben som är justerbara. Du kanske behöver vinkla skåpet så att det står plant på badrumsgolvet. Sedan kan du ta bort dörren till skåpet om du hellre vill ha skåpet som en hylla. Måla sedan hela skåpet både ut- och invändigt.

b) att bygga ett nytt skåp/hylla

Hittar du inget begagnat skåp som kan passa just i badrumsutrymmet, kan man alltid snickra en platsbyggs hylla eller skåp. Börja då med att mäta utrymmet så att du vet hur stort, högt och brett skåpet eller hyllan bör bli. Gör en skiss på hur du önskar dig skåpet/hyllan. Rita gärna varje del skilt för sig.

  • Bygg sedan en låda efter de mått som du har. Säg att du vill ha ett skåp med måtten 70 centimeter x 70 centimeter.
  • Bygg då först en regel på de måtten, minus det mått som materialet har som du bygger med. Har du en skiva på 5 millimeter tar du 70–5 och bygger regeln på 65 centimeter bred och 65 centimeter hög ”låda”.
  • Klä sedan sidorna med en spånskiva. På insidan limmar du fast lister där du önskar de olika hyllorna ska sitta i skåpet.
  • Ta samma spånskivor och mät ut insidan av skåpet/hyllan och skär till de mått som finns på insidan så att skivorna passar in som hyllor. Limma sedan fast dem längs med listerna.
  • På undersidan av skåpet/hyllan, lägger du sedan fyra små ben, med 10 centimeter så att du lätt kan komma åt att dammsuga under skåpet/hyllan senare.

Tyckte du det där var för svårt? Om du vill kan du alltid anlita snickare i Nacka som i så fall kan snickra skåpet/hyllan åt dig.