Storblommigt. Mjukt formspråk och sköna material. Nu är romantiken tillbaka i våra badrum! För dig som ska bygga nytt eller renovera ditt badrum 2019 finns en hel del färger, former och stilsäkra detaljer att ha koll på. 

“Nu är det dags för något nytt som mjuka pudriga färger och böljande former. Speglar med välvda bågar är ett typiskt exempel!”

Under hela 2010-talet har det funnits flera olika trender parallellt. Det ser vi också nu i slutet när vi är framme vid 2019, men en av de tydliga och starka trenderna är just ljuv romantik i form och färg!

Tvärtom jämfört med de senaste åren då vi istället har vi sett mycket dämpade toner, tunga gardiner och mörk inredning som en motreaktion mot “ljus och fräscht” i början av 00-talet. Nu är det dags för något nytt igen och då kommer mjuka pudriga färger och böljande former tillbaka. Speglar med välvda bågar är ett typiskt exempel!

Storblommiga trenden håller i sig

Det storblommiga mönstren som kom stort som tapeter och i textilier redan i slutet av 2017 boomade 2018 och lever nu vidare i duschdraperier, på handdukar och som lampskärmar i våra badrum 2019. 

Ett stilsäkert val i år är att köpa asiatiska lanternor i papp och trä. Tänk dig en rosa veckad skärm av rispapper med dekor av bladmönster. Det är en typisk detalj som direkt ger dig en ombonad känsla och lampan blir ett vackert blickfång. När den sen är tänd sprider den ett romantiskt rosaskimrande ljus i rummet. 

När det gäller just lampor och belysning kan du tänka många små ljuspunkter istället för en kraftig takbelysning. I den romantiska stilen är det viktigt med många olika ljus för att bygga upp stämningen och dramaturgin i rummet.

Varva blank och matt

I inredning har det varit vanligt att blanka material har en stor period och därefter kommer matta toner. 2019 är det tvärtom så att både högblankt och riktigt matt är trendigt samtidigt. Tänk dig matta färger i tak och på väggar, även lister kan gärna gå i matta toner. Till det bryter du upp med högblanka detaljer som kroppar, duschkranar eller badkarsblandare. 

I den romantiska stilen vi ser nu hur just badkarsblandaren trendar stort som en given detalj. Den ska gärna gå i silver med kromad slang av metall och ha detaljer av vitt porslin för att ge den rätta känslan. 

Stort i år är också handdukstorkar i krom, gärna golvstående där färgerna silver varvas med detaljer av vitt porslin. Påkostat och snyggt!

Stort urval av metallfärger

Det är alltså mycket silver i den romantiska inredningen just nu. Men för dig som ska renovera badrum i Uppsala, Stockholm eller andra delar av storstadsområdet finns ett stort utbud av andra metallfärger för badrum att välja på.
Badkar kommer i många olika utföranden, gärna mindre kar med höga kanter som på 1800-talet. Sådana finns i koppar men också andra metallfärger, gärna med oxiderad patina på utsidan för den som har råd. 

Handfaten ska gärna vara blickfånget och kännas specialdesignat. Antingen som ett vackert arbetat fat i porslin eller som handgjort i brons.

Detaljerna som gör det

  1. Typiska detaljer som höjer den romantiska känslan 2019 är kommoder i trä. Gärna med pärlspontliknande fronter och små knoppar istället för handtag. Knoppar i metall eller vackra porslinsformer är stort.
  2. Glasdetaljer tillför också det genuina välarbetade drag som är vanligt inom den romantiska stilen, det ska inte kännas stramt utan tvärtom genomarbetat och valt med omsorg och värme. 
  3. Rökfärgat glas kommer stort liksom pudriga pastellfärgade glasmaterial. För den som vill slå på riktigt stort i romantikens tecken går det förstås att lägga in ett rosa marmorgolv.