Visste du att markiser är mer än bara tygbitar som man hänger framför fönster för att inte få in så mycket av den heta sommarsolen? En markis kan man använda på många olika sätt; man kan ha en markis som ett tak över sin altan eller balkong. Man kan ha en markis som täcker hela fönstret. Man kan ha en markis på flera sätt. Här går vi igenom de senaste uppfinningarna när det kommer till markiser.

Sidomarkis blir vindskydd

En sidomarkis på altanen fungerar som ett effektivt vindskydd, då man drar ut markisen och hakar fast den i en stång som man kan flytta som man vill. Då man drar ut markisen får man ett vindskydd som man snabbt kan fälla in i sin aluminiumkasett som skyddar den över vinterhalvåret så man inte vill ha vindskyddet. Andra vindskydd kräver stora utrymmen i förråd eller garage. Detta vindskydd försvinner in i kassetten och tar därför ingen plats.

Markis över en pergola

Det har blivit mycket populärt att skaffa sig en pergola i trädgården. En pergola är en ganska enkel konstruktion som med hjälp av en takmarkis bildar en plats där man kan ligga i skugga och umgås, eller placera ett matbord och stolar under. Många ser till att odla någon fin klätterväxt vid en pergola. Lägger man över en takmarkis blir det en trevlig plats i trädgården där man kan umgås och trivas.

Markis som insynsskydd

Man kan även skaffa en markis som ett insynsskydd. Man drar för markisen för hela fönstret och det är så konstruerat att man kan titta ut genom det men inte in. På så sätt kan man få fullt insynsskydd. Samtidigt som man får insynsskyddet får man även solskydd med på köpet. Då behöver man inte oroa sig över att då upphettade sovrum samtidigt som man inte behöver oroa sig för att någon ser in genom fönstret när man vill ha det privat.