En inredningsdetalj som gör villorna och deras fasader så mycket snyggare är markiser som man kan montera på fönster. Det går ju lika bra att använda över altanen, över balkongen, eller på sidan om altan, eller terass, men det är ju dem som vi skyddar fönster med som vi tänker mest på.

Markiser bästa solskyddet

I takt med klimatet förändras kommer vi att behöva allt mer av effektiva solskydd. Vi ska ju inte sola längre utan måste tänka på att skydda oss. På samma sätt är det även med skyddet mot solen även inomhus. Det är viktigt att skydda våra rum och möbler inomhus mot den starka solen. Alla som någon gång har haft gardiner för fönster som skydd mot solen vet vilken skada som solen kan ha på gardinerna. På samma sätt kan solen även skada möblerna, om man inte skyddar fönster mot den starka solen.

Många modeller och färger att välja

Det finns så många olika slags modeller, färger och mönster att välja mellan. De mest effektiva markiserna är de med motor och kassett. Kassetten gör att markisen skyddas när det är regn, vind och snö. När man drar in markisen fälls den innanför kassetten som sluter om markisen helt och hållet. Vill man, kan man ta in hela kassetten på vintern. Då har man maximalt skydd för markisen. Annars kan man även låta kassetten vara kvar över vintern. Då är markisen i tryggt förvar inuti kassetten.

Solskydd över altan och terass

Om man önskar sig en markis över altanen eller terassen behöver man en större markis. En markis blir som ett tak när det är för hett och varmt. Det finns även markiser som man kan dra ut sidledes och som i så fall b bildar ett lä om det blåser hårt på vårarna eller höstarna. Markisen på sidan blir också som en snygg vägg, om man väljer en i snygga färger.

Markis på fristående terass

Har man en terass som är en bit från villan och vill ha en markis över den, finns det markiser som står på två ben. Eller som står på stolpar, till exempel om man är intresserad av en markis över en brygga. Man kan ju vilja sitta på olika ställen på tomten. Eller nere på stranden. Med markiserna som går att fälla ut mellan stolpar eller på fristående ben, kan man själv välja var man vill ha markisen och är inte beroende av en fasad för att montera fast en markis.