Du som står på tröskeln till en badrumsrenovering i Stockholm kan nästan drunkna i utbudet av allt från interiörer till smarta lösningar och härliga material. Allt från budget till lyx. Men för att inte gå vilse i renoveringsdjungeln bör du ta det lugnt i början när du ska planera. Sätt dig ner först ner och tänk noga igen vilka behov du och eventuellt andra i hemmet har.

“Bor du på en relativt liten yta, som många i Stockholm gör, är det troligt att du behöver ha dusch och badkar i samma hörn av badrummet” 

Om ni är en barnfamilj kanske det är värdefullt att satsa pengar på det där fina badkaret du är sugen på. Men om du bor själv eller tillsammans med till exempel en annan vuxen – hur troligt är det att badkaret blir använt? Bor du på en relativt trång yta i Stockholm, som många gör, är det troligt att du behöver ha dusch och badkar på samma yta och då kommer ett badkar som används sparsamt bli ett problem om du måste kliva i det varje gång du ska duscha. I så fall – spar badkarspengarna och satsa på en bra dusch istället.

Kolla utbud – bestäm i lugn och ro

Att titta runt och och gräva i utbudet ger ofta inspiration och bra koll på läget, både vad det gäller priser och vad du själv tycker om. Det spelar ingen roll om du köper ett kakel som inredningstidningarna hyllar om du sen märker att “det här känns som ett val någon annan har gjort”. 

Det viktigaste är att du väljer material som du själv blir nöjd med, ingen annan kan göra det. 

Bläddra gärna runt bland inredningstidningarnas specialsidor om badrum, kika runt på nätet och besök några butiker. När du åker ut första gången, bestäm dig innan om du har tänkt köpa eller bara titta – och håll dig till det beslutet! Annars är det lätt att göra beställningar som du måste avboka och ångrar sedan. När du ska åka ut till butiker är det ofta skönt om du har kollat måtten där hemma. Då vet du vad som är möjligt och inte, i alla fall mellan tummen och pekfingret.

Showroom ger rätta känslan

Ett roligt sätt att pröva sig fram är att använda sig av ett show room. Alltså ett “låtsas” rum som går att möblera för att testa sig fram i . Det finns mängder av sådana badrum att prova på nätet. Ute i butikerna kan det finnas möjlighet att kolla in lösningar där badrum är uppställda som exempel, det ger ofta en bra känsla för vilken stämning olika interiörer, material, färger och former fungerar i verkligheten. På mässor finns ofta stora möjligheter att prova sig fram. Tänk bara på att dina mått där hemma kan vara mycket annorlunda. Mäta noga innan du lägger en beställning på mässan!

Golvvärme och belysning

Ett badrum är ett rum för alla sinnen så tänk inte bara med ögat när du väljer. Belysningen i badrummet är viktig för att rummet ska kunna fungera på olika sätt vid olika situationer. På morgonen när du har bråttom vill du troligen ha en hyfsat stark belysning som fungerar när det ska gå undan.

På kvällen kan du vilja ha mer dämpad och mysig belysning om du har tänkt bada eller ta en avslappnande dusch. Ett uppskattat knep är att ha golvvärme i badrummet. Det gör att fötterna slipper kalla stela stengolv och gör att våtrummet torkar upp snabbare. Fundera på vad du värdesätter högt och gör sedan din badrumsrenovering i Stockholm efter det!