Du som ska renovera ditt badrum kan tjäna stora pengar på att ordentligt tänka igenom och planera renoveringen innan du drar igång. Vare sig du använder hantverkare eller gör delar av jobbet själv så måste det vara fackmannamässigt utfört. Känner du dig osäker på något som ska fixas – ta hjälp av ett proffs!

“I storstäder som Stockholm är många i dag vana att bo flera personer på en relativt liten yta och det ställer höga krav på ventilationen”

Med rätt förberedelser kan du få det resultat som du önskar. Här är några goda råd på vägen:

Golvbrunnen. Många badrum i Stockholm är byggda långt före 1990-talet. Är din golvbrunn äldre än så ska den bytas ut. På senare år har det blivit vanligare att golvbrunnar byggs nära någon av badrummets väggar istället för att ligga mitt i rummet. Det gör det lättare att inreda i badrummet, däremot snävar det av möjligheterna att använda olika material. Det är nämligen bara vissa golvbrunnar och tätskikt som går att kombineras för att bygga på det sättet. Om du känner dig osäker – fråga alltid en fackman!

Ventilation. Alla rum, våtrum i synnerhet, måste självklart ha en fullgod ventilation. När du väl ska renovera och kanske ändra eller lägga till fler funktioner i ditt badrum – kolla att ventilationen håller! Ett badrum som byggts för många år sen kan ha en för dålig ventilation i förhållande till vilka och hur många som använder badrummet i dag.
I storstäder som Stockholm är vi i dag ofta trångbodda, många är vana att bo flera personer tillsammans på en relativt liten yta och det ställer höga krav på ventilationen. Det behövs såklart rätt dimensioner på ventilerna, till- och frånluftsventilationen, och de kan skilja sig mycket om man bara bor till exempel en person i en liten lägenhet, jämfört med om en liten familj bor på samma yta.

Belysning. Vi i Sverige har blivit mer noggranna med att ha en bra belysning. Det är bra, för en god belysning ger en bättre hälsa. När du planerar renoveringen av ditt badrum – var mycket noga med belysningen. Det är mycket lättare att göra rätt från början, särskilt i ett badrum där du kanske behöver hjälp av en plattsättare ifall du vill göra ändringar i efterhand i ett rum med kakel eller klinker som material på väggar och golv. De flesta rum behöver en rad olika ljuskällor för att fungera optimalt. Du vill ha ett sorts ljus när du rakar eller sminkar dig. Ett annat när du ligger i badkaret för att slappna av.

Val av material. Sen flera år tillbaka har det varit populärt med helkaklade badrum och klinkers. Den som väljer den typen av material får ett vackert badrum. Men på senare år har också våtrumsmattan fått en renässans. I dag går det att hitta mattor i många mönster och olika utföranden. En fördel med våtrumsmattan är att den är relativt säker när det gäller att stå emot vatten- och fuktskador. Här kan du läsa mer om hur du kan renovera badrum i Stockholm: renoverabadrumstockholm.nu.