Det är så populärt att renovera badrum. Var och varannan gör det, och det är inte märkligt, då vi sliter så otroligt mycket på våra badrum. Vi duschar, om vi är en familj på flera, kanske 3-4 gånger om dagen, besöker toaletten 10 gånger om dagen. Vi använder handfat minst lika ofta per dag. Tänk då hur många gånger vi använder badrummet på ett år, addera då till 10-20 år. Det som sliter på badrum är ju det faktum att vi hanterar så mycket vatten i badrummet. Vattnet sliter väldigt mycket på badrumsmaterialet som vi har i våra badrum. Inte så konstigt att vi bör byta ut dem vart 20:e år, minst.

Det kostar en hel del att renovera

Det kostar en hel del att renovera badrum, särskilt om man vill ha det bästa sortens material när man väl renoverar. Man brukar räkna på mellan 2.000-5.000 kronor per kvadratmeter, och då är Rot-avdraget medräknat. Så beroende på hur stort badrummet är, kommer det att kosta efter det. Arbetskostnaderna varierar endast något beroende på var i landet som du bor. Mellan 500-600 kronor per timme brukar det kosta (innan Rot-avdraget). Det får du ju dra av så att du får ner priset.

Få ner kostnaden genom att renovera själv?

Ska du själv göra arbetet, kostar ju inte arbetet något. Du får ner priset rejält på det sättet. Du bör dock räkna med att du kan få problem om det blir problem med badrummet, att få ut på hemförsäkringen, om de får reda på att det är du själv, om du är lekman, som har renoverat badrummet. Dessutom krävs det att man kan bygga med vattenlås, och att golvet ska luta på rätt sätt för att vattnet ska rinna ner i golvbrunnen, och sådant är svårt att genomföra för en lekman.

Ett annat sätt är att ta lån

Vill man kan man alltid utöka lånet som man kanske redan har på huset och renovera badrummet. Då kan banken räkna renoveringen som en investering. En badrumsrenovering höjer värdet på huset, och huset har banken som en garant som de säljer om det skulle visa sig svårt för dig att betala tillbaka på lånet. Många gör så, att de renoverar och tar ett större lån för renoveringarna. Man kan alltid prata med sin bank om man ser ett behov av renovering. Kanske kan du få ner räntan ifall du förhandlar med din bank, om inte. Byt bank!

Här kan du läsa mer om badrumsrenoveringar i Stockholm.